50. ГОДИНА ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ЗЕМЉЕ

Дан планете Земље обележава се 22. априла. Ове године славимо 50. годишњицу ове значајне манифестације. То је дан посвећен једном од 365 дана окретања планете Земље око Сунца. Сваки дан пружа нам светлост, воду, ваздух. Једном речју, пружа нам живот. Данас је дан када треба славити постојање Земље, када треба бити спреман на промене. Пре педесет година 20 милиона људи је изашло на улице због очувања животне средине. Ове године, на 50. годишњицу Дана планете Земље, милиони ће поново подићи свој глас. Зато славимо данашњи дан, славимо то што, упркос негативном деловању човека, наша Земља је и даље ту за нас. Стручњаци скрећу пажњу на то како бисмо удруженим напорима законодаваца, научника, религијских вођа, политичара, учитеља и цивилног сектора могли да станемо на крај овој глобалној кризи.

Еколошка секција Уметничке школе позива вас на буђење! Обично се сваке године овом дану додељује другачија тема или подручје фокуса. Овогодишња тема је Борба против климатских промена као једног од највећих изазова човечанства данас. Нека овај дан постане свачија прекретница. Поштујмо оно што нам је дато, чувајмо, волимо, цртајмо и подигнимо свест не само о локалним већ и глобалним проблемима. Уметношћу се боримо за нашу планету, за наш дом! Размислите о томе како служити планети ове недеље – чишћење неког легла у шетњи или око куће, садња дрвета или једноставно уживање у дружењу са природом.

С обзиром на то да је у априлу за многе од нас успостављено социјално дистанцирање, Дан планете Земље обележиће се дигиталним путем. Виртуелни догађаји, попут еколошких предавања и филмова, одржаваће се у среду 22. априла). Да бисте видели каталог званичних догађаја, посетите https://www.earthday.org/earth-day-live/

Наравно, друштвено дистанцирање не значи да не можете уживати у природи, али је битно да то одговорно чините!