Ученице Уметничке школе из Ниша заузеле су прво место у категорији мултимедијалних форми својим радом “Загађење” на такмичењу у оквиру пројекта „Доживи ЕУ“ и деветог издања наградног конкурса “Европски дневник 2018/2019” Делегације Европске уније у Републици Србији и као награду добиле једнонедељно путовање у Хрватској, Словенији и Италији, са којег су се управо вратиле.

Учествовало је 1000 средњошколаца, а од 373 рада одабрано је дванаест у четири категорије: литерарни, ликовни радови, фото и мултимедијалне форме.

Победнички тим чиниле су ученице Сара Младеновић, Маја Младеновић, Милица Бојанић и Ања Илић, уз менторство професора Бориса Кандолфа.

Првонаграђене ауторке Уметничке школе из Ниша о свом раду су рекле:

„У овом видеу, осим што смо приказале последице загађења и опасност коју изазивају, хтеле смо, такође, да покажемо колико су образовање и заинтересованост о екологији битни још од малих ногу. Материјали које смо користиле за прављење објеката – кућа, столови, столице, позадина, возила, јесу рециклирани предмети као што су: картони, папири и кутије, осим фигура људи које су направљене од пластелина.”

Теме овогодишњег конкурса биле су: „ЕУ и ја“, „ЕУ и Србија“, „Чувајмо нашу животну средину“, „Здрави стилови живота“, „Активно грађанство“ и „Превенција насиља“.

Наведене теме су имале циљ да средњошколцима приближе Европску унију и детаљније их упознају са функционисањем њених институција, процесом придруживања Србије, могућностима које пружа ЕУ младима и другим актуелним темама које се тичу заштите човекове околине, друштва у којем живе, права младих и друго.

Заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Матеа Норичић Стамцар уручила је дипломе победницима деветог издања наградног конкурса на Дан Европе 9. маја у просторијама „ЕУ инфо центра“ у Београду, а ученици и њихови ментори имали су прилику и да присуствују званичној прослави са осталим високим званичницима.

На седмодневно наградно путовање јула месеца кренуло је деветнаесторо ученика из девет градова Србије, различитих образовних профила као и узраста, од првог до четвртог разреда. Цело путовање је било врло лепо осмишљено, уз обилазак интересантних дестинација и културно-историјских знаменитости. У Хрватској су ученици посетили Пулу, у Италији су обишли Венецију, Падову, Верону, Ферару, а у Словенији Љубљану и Блед.

Ученици су са путовања понели дивне утиске и успомене и доживели нова искуства, а директорка Уметничке школе из Ниша, Ана Николић, истакла је да позитивни утисци ученика само су још једна потврда великог значаја оваквих пројеката за оснаживање младих и подршку у њиховом даљем раду.

 

извор: ЈУГМЕДИА ВЕСТИ