Уметничка школа у Нишу прославила Светог Саву

Поводом школске славе Светог Саве у свечаној сали Уметничке школе у Нишу, приређена је традиционална прослава. Овом приликом истакнутим ученицима додељен је велики број значајних међународних награда из области уметности, дизајна и књижевности.

Свечана прослава започета је освештавањем колача и жита и извођењем химне Светом Сави, а настављена је читањем награђених књижевних радова и доделом многобројних награда. Породици Паолило припала је част да се ове године нађе у улози домаћина. Директорка школе, Ана Николић, истакла је да је од великог значаја истаћи највредније ученике који своју школу представљају у најбољем светлу како у Србији, тако и у свету, баш на дан помена Светог Саве, јер је управо он тај који је оставио највећи и неизбрисив траг у образовању и култури српског народа. Она је пре саме церемоније доделе поручила да су награде подстрек младим уметницима да утиру пут и буду поука другима, као што је и Свети Сава свом народу.

„Лукина награда” је награда посебне емотивне вредности, која носи назив по имену ђака ове школе, који нас је, нажалост, прерано напустио. Ове године она је припала ученици четвртог разреда Милици Ранђеловић. Лукини родитељи већ четврту годину за редом на Светосавској школској прослави додељују ову награду ученику који је, по мишљењу осталих ученика и професора, не само млади талентовани уметник, већ и марљив ученик и пожртвовани друг.
Уметничка школа, иначе најстарија школа овог типа на простору бивше Југославије, до сада је освојила преко педесет награда за графику. На ликовном конкурсу малог формата „Mини рестАрт“ у конкуренцији око 3000 радова из осамдесетак градова из Србије, држава региона, Литваније, Украјине, Хондураса и Египта, другу награду за графику освојила је ученица четвртог разреда смера ликовни техничар Андријана Крстић под менторством наставнице мр Иване Станковић. Такође, ученица четвртог разреда смера ликовни техничар, Катарина Ивковић још једна је од деце чији је таленат препознат у свету и освојила је другу награду на конкурсу мале графике у далекој Литванији.

Другу награду на међународном ликовном конкурсу „Радост Европе“, чији рад сведочи о аутентичности дечјег ликовног стваралаштва, освојила је ученица четвртог разреда смера ликовни техничар, Александра Милановић, а похваљене су ученице Катарина Милосављевић, Анастасија Милићевић, Јелена Маликов и Александра Милутиновић.

Ликовни конкурс EU PRO-a за 2019. годину Канцеларије УН у сарадњи са Владом РС „Србија у ЕУ чиме ћемо обогатити Европску унију“ донео је следеће резултате: ученица Даница Стојановић-прва награда за календар и освојен лаптоп. Док је рад ученице Милице Николић ушао у ужи избор и био истакнут на изложби поводом доделе награда.

Међу добитницама награда нашле су се и ученице Катарина Ивковић, Марија Татић и Лена Станојевић. Оне су своје умеће показале ликовним решењима на тему пројекта „Од активизма до сузбијање екстремизма“ Друштва за развој деце и младих.

Матуранти одсека графичког дизајна учествовали су на првом хакатону у Србији Design never sleeps у организацији Универзитета Метрополитан и Guarane No Sleep. Њихов тим под називом „LIMITed edišn“, освојио је прво место. Победнички тим чиниле су: Јована Ћирић, Јана Новаковић, Анђела Недељковић и Милица Јовановић. Другопласирани тим „Плави пиксел“ такође су чинили ученици Уметниче школе: Ксенија Станковић, Емилија Младеновић, Сандра Милановић и Андреа Паолило. Да се поред примарне ликовне уметности у Уметничкој школи негује и књижевност и да ученици ове школе врло вешто сликају и речима, доказују и бројне награде на конкурсима из ове области. Велики успех постигао је ученик трећег разреда Павле Јакшић освојивши прву награду за поезију на међународном фестивалу поезије за децу и младе „Трагом пјесме Десанке Максимовић“. На Петом међународном књижевном конкурсу „Миријевски орфеј“ трећа награда уручена је ученици Поли Спасојевић, а истопласирани најуспешнији писмени задатак на Републичком такмичењу из књижевности Друштва за српски језик и књижевност написала је ученица Емилија Младеновић. Ученица Сандра Милановић добила је захвалницу за учешће на Светосавском књижевном конкурсу Вукове задужбине.

Међу гостима на Светосавској прослави нашли су се бројни родитељи ученика, садашњи и бивши ђаци, професори и некадашњи професори ове школе као и представници Школске управе. Они су у холу школе имали прилику да уживају и у изложеним радовима ученика са сва четири одсека, као и да осмотре „Зид славних ученика“ који обухвата фотографије и радове досадашњих награђених ученика. Међу изложеним радовима нашли су се и радови двојице ученика ове школе који прате наставу по индивудуалном програму, Михаила Веселиновића и Димитрија Ранђеловића.
Овогодишња Светосавска приредба биће упамћена по пригодном програму, али и осмесима награђених ученика који су понос ове школе и њихових професора, као и узор својим вршњацима и неким будућим генерацијама.