Преко педесет награда за графику, досадашњи је биланс ученика средње Уметничке школе у Нишу на међународним ликовним конкурсима широм света. Последња у низу награда у школу је стигла пре две недеље из далеке Литваније. Добитница ове награде је Александра Милановић, ученица трећег разреда смера ликовни техничар. Она је тек једна у низу деце чији је таленат препознат у свету. Уметничка школа у Нишу , иначе најстарија школа овог типа на простору бивше Југославије, следеће године обележава и велики јубилеј, 70 година рада и постојања.

 

Ученици средње Уметничке школе у Нишу веома су успешни на свим такмичењима, како у земљи тако и у инстранству.

 

До сада су освајали награде у Пољској, Литванији, Мађарској, Египту, Словачкој, Турској, Чешкој и Битољу, а успех не изостаје ни на домаћем „терену“, Суботици, Београду и Панчеву, казала је професорка графике ове школе Ивана Станковић.

 

Она додаје и да школа спада у ретке у Србији која има своју, добро опремљену графичку радионицу, где ученици могу, кроз практичан рад, да испоље своју креативност.

Александра Милановић, прва награда у Литванији

Александра Милановић је ученица трећег разреда Уметничке школе на смеру ликовни техничар. Каже да јој учење није проблем, јер ради оно што воли. Награди у Литванији се није надала, а на графици коју је послала је пас. Врло једноставно, објаснила је, одлучила се за пса јер јако воли те животиње.

 

„Ове награде значе, јер на неки начин пишемо своје биографије још док смо у школи. Мени је то одлична мотивација, а утиче и на самопоуздање“, рекла је за Нишке Вести талентована Александра.

 

Међу лауреатима ове године у Литванији нашли су се и Александрини другари: трећу награду освојили су Милан Стефановић (трећа година), Милица Богдановић (четврта година) и Теодора Павловић (четврта година), а ово су њихови радови.

Похвале за свој рад добило је још три ученика ове школе, Анђела Стојановић, Јована Илић и Лазар Јовановић, а ово су њихове графике.

 

рад Анђеле Стојановић

рад Лазара Јовновића

рад Јоване Илић

Вањи је ово други пут да осваја прву неграду на изложби у Пољској, а у питању је такође графика, каже с поносом Ивана Станковић која је професорка управо на предмету графика.

рад Вање Радојчић

рад Вере Николић

Ове године, ученици Уметничке школе били су успешни и на Петом међународном конкурусу за минијатуру 2017, у Горњем Милановцу. Тамо смо били гости излагачи, међутим уследило је писмо у новембру, у коме су нас обавестили да је ученица друге године, Вера Николић, добила награду спонзора. 

Директорка нишке Уметничке школе, Оливера Мићуновић Влајковић, каже да школу похађају веома талентована деца, а њима се излази у сусрет и припремним радионицама које су током децембра и јануара потпуно бесплатне.

„Сваке године у току децембра и јануара школа бесплатно припрема ђаке за пријемни испит, сваког викенда, суботом и недељом од 10 до 13 сати, три сата колико траје и пријемни. Прошлог викенда смо почели и интересовање је било одлично, било је око 40 осмака који желе да наредну школску годину буду ђаци наше школе“, истакла је директорка Мићуновић Влајковић.

Организују се и такозване „отворене радионице“, које представљају својеврсну презентацију рада школе и оне се одвијају сваке прве суботе у месецу.

„То траје отприлике до зимског распуста, некада због интересовања и продужимо, а ово је начин да колеге наставници из нишких основних школа доведу своје ђаке и упознају их са свиме што ми овде на четири смера радимо“, објаснила је.

Средња Уметничка школа званично је почела са радом 1. октобра 1948. године, али ће се активности око обележавања јубилеја, 70 година постојања, одвијати током целе године.

У плану су изложбе ученичких и професорских радова, као и организација Ликовне колоније у Сићеву, чији би учесници били некадашњи ђаци, а сада познати уметници, заједно са садашњим ученицима. Биће трећу годину за редом организован и Фестивал под називом „Арт&Фун“ у парку „Чаир“, а у плану је и изложба старих плаката која би представила Уметничку школу „кроз време“. Планиране су и трибине у Официрском дому на којима би било речи о уметности, а предавачи би били знаменити уметници српске ликовне сцене, попут њиховог бившег ђака, академика Светомира Арсића Басаре.

„Ми се трудимо да ова школа има шири ођек, како у локалној заједници, тако и ван ње, јер то и заслужује. Тек после нишке школе, основана је у Новом Саду. По неким сазнањима, наша школа не само да је најстарија у Нишу, већ и на простору бивше Југославије“, закључила је директорка школе Оливера Мићуновић Влајковић.

чланак преузет са портала Нишке вести