Традиционално, Уметничка школа организује припремну наставу за будуће ученике првог разреда. Због актуелне епидемиолошке ситуације и поштовања мера превенције и заштите, ове школске године ће припремна настава бити прилагођена тренутним могућностима.

Упутства за припремање сваког сегмента пријемног испита (цртање, сликање, вајање) оставићемо вам на овој страници. Пратите наведена упутства, а онда почните са радом. Знамо да је сваки почетак тежак, али је најбитније направити први корак! И видећете – пролазећи кроз различите фазе рада – од првих несигурних потеза, постепено ћете све више напредовати, развијати своју руку, способност посматрања, уочавања, изоштравања, видећете оно што другима није видљиво. Сталним и упорним радом постизаћете добре резултате. Не заборавите да уметност, поред талента, подразумева и континуирану вежбу и рад.

За помоћ и коректуру у вези са припремањем можете нам се обратити на:

pripremnanastava@umetnickaskolanis.edu.rs

Професори школе одговараће на ваша питања о раду на задацима како би вам помогли у савладавању и учењу.

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ 

Ц Р Т А Њ Е


Драги будући средњошколци!


Пред вама је упутство из Цртања, предмета који ћете полагати првог дана пријемног испита. Немојте се бојати јер сте сигурно на правом месту. Имате довољно времена, јер испит траје три сата.


Можете цртати са било које стране папира величине блока број 5 који имате.
За израду цртежа користите графитне оловке различите тврдоће по избору (нпр. 2Б, 3Б, 4Б…), а ако желите, можете користити и визир и гумицу. 


Постављаћемо вам задатке на сајту школе, али ви можете изабрати и неке мотиве из непосредног окружења: мртва природа аранжирана од употребних предмета (флаша, ћуп, чајник, бокал, воће, чинија…), геометријски облици (коцка, квадар, пирамида…), жичани предмети (коцка, квадар, пирамида…) и драперија, на столу величине 50X50 cm.


Најпре гледајте и уочите облике, величине предмета и њихов међусобни однос. Поставите композицију посматрајући распоред елемената у задатом формату. Посветите пажњу мерењу односа величина предмета из поставке. Можда је најлакше да одредите највишу и најнижу тачку, као и ширину скупа свих предмета које ћете компоновати. Проверите пропорције, а међусобне односе величина проверите визиром.


Следећи ваш задатак је конструкција предмета. Сагледајте облик сваког предмета као геометријско тело, јер ће вам то помоћи у одређивању пропорције, симетрије и карактера облика предмета.


Наредни корак је перспектива. Потрудите се да дочарате простор између елемената, односно шта је у првом, другом, трећем плану, као и у целој композицији. Посебно водите рачуна да дочарате трећу димензију сваког појединачног елемента и читаве композиције.


Пошто сте решили композицију, пропорцију, конструкцију и перспективу, можете се посветити валеру и текстури. Посматрајте одакле долази светло и под којим углом пада на предмете. Увек ће једна страна предмета бити тамнија а друга светлија, а тај ефекат постижете шрафуром (сенчењем). За осветљену површину предмета користите мањи (блажи) притисак оловке, а за део предмета који је у сенци притисак оловке ће бити јачи (тамнији) и са гушћом шрафуром. Текстуру или материјализацију предмета можете постићи и разним квалитетом линија, као што су јака, слаба, мека, тврда, брза, спора, нежна, груба.


Важно! Потребно је да пажљиво посматрате мртву природу пре почетка рада. Поред горе наведених критеријума, јако је битан и ваш лични израз, као и општи ликовни утисак.


Желимо вам пуно успеха у раду!

 

ПРИМЕРИ ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ

С Л И К А Њ Е

Драги будући средњошколци!

Пред вама је упутство из Сликања, предмета који ћете полагати другог дана пријемног испита. Постепено вежбајте и усавршавајте технике сликања. Уколико дође до неких потешкоћа, сетите се да вас је до нас довео таленат, али сопствени максимум постићи ћете сталним радом. Пратећи следећа упутства, препустите се таленту, машти и емоцијама и уживајте док радите оно што највише волите.


Постављаћемо вам задатке на сајту Уметничке школе, али као задатак ви свакако можете одабрати неки мотив из свог окружења: нека то буде мртва природа аранжирана од употребних предмета (флаша, ћуп, чајник, бокал, воће…), геометријских облика (коцка, квадар, пирамида…) и драперија на столу величине 50×50 центиметара. Посматрајте и опустите потез четком!
Што реалније уочите боју сваког предмета и драперије на поставци.
Обратите пажњу на то како се боја на боју рефлектује (боја сваког предмета поприма боју суседног предмета, као и боју неке веће површине, која се у поставци налази).


Обратите пажњу на то која боја преовладава на слици (гама).
Препознајте однос светла и сенке на сваком предмету, на површини на којој предмети стоје и на позадини (у односу на извор светла површина предмета је другачије осветљена). На местима где светло директно пада на површину предмета, боја је најсветлија. Како се удаљавамо од извора осветљења, боја постаје тамнија.


Пожељно је да слику водите поступно, кроз фазе:
Формирајте палету, односно истисните на једној страни палете топле боје (жута, наранџаста, црвена, умбра), на другој хладне (плава, зелена…), а у средини оставите слободан простор за њихово мешање.
Скицирајте композицију предмета на папиру (четком). Цртеж поставите што светлијом и топлијом нијансом боје, да би се касније лакше прекрила неком другом бојом.


Пронађите боју на палети која одговара сваком предмету понаособ. Боју тражите нијансирањем. На пример, чиста жута помешана са врло мало плаве даје хладније жуту нијансу. Ако додате мрвицу црвене у жуту, добићете топлију нијансу жуте. Тај принцип нијансирања можете применити на било коју боју спектра. Пронађеном бојом попуњавајте сваки предмет, као и околни простор са драперијама.


Пронађени локални тон сваког предмета и околних површина у следећој фази треба да посветљавате или потамњујете, у зависности од тога како светло пада на одређену површину. То значи да пронађену боју као локални тон треба да мешате са белом и ту посветљену нијансу додајете на места која су најсветлија на предмету. Исти поступак примењује се и када је потамњивање боје у питању.


Још једна битна фаза је уочавање рефлексије боје на боју и примена. Свака боја има утицај на боју у свом окружењу. На пример, ако је плави чајник поред жуте драперије, уочићете присуство зеленкастог, па чак и жутог светла као последицу рефлекса жуте драперије. Исто то важи и за жуту драперију. И она ће примити рефлекс плавичастог светла, па ћете препознати на њој зеленкасте нијансе. Када се то препозна на мртвој природи, на палети замешајте нијансе и досликајте на површину предмета или драперија.


Потребно је да пажљиво посматрате мртву природу пре почетка рада. Када уочите све према упутству, закорачите у магију бојених односа. Ово су основни предуслови које рад треба да садржи по фазама. У обзир ћемо узети и лични израз на сваком раду.


Потребан материјал за сликање: папир величине блока број 5, темперe, четке за сликање различите ширине, посуда за воду и палета.


Желимо вам пуно успеха у раду!

 

ПРИМЕРИ ЗА ВАЈАЊЕ

УПУТСТВО ЗА ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ

В А Ј А Њ Е

Драги будући средњошколци!

Испит из Вајања је трећи сегмент пријемног испита. Вајањем ћете развити истанчан осећај за простор. Док је цртачу довољна само линија, сликару бела површина, вајару треба све то али и волумен, јер он у свему тражи, пре свега, лепоту која је настала складним односом између висине, ширине и дубине. Вајар је уметник који мисли и ствара у тродимензионалности.


Да бисте што боље овладали вајарским вештинама, потребно вам је стрпљење, креативност, прецизност. Можда ће вам у почетку све деловати ново и непознато, али ћете временом успешно савладавати сваки нови изазов.


Постављаћемо вам задатке на сајту школе, али ви свакако можете изабрати и неки мотив из свог окружења. На пример, узмите предмет органске природе (плод, воће, поврће, кост) на фотографијама, снимљен из више углова.
Битно је уочити пропорције предмета (однос величина), његов укупни облик, а затим и облике детаља на њему.


Осим тога, посебну пажњу треба обратити на текстуру (структуру) фигуре. Покушајте да дочарате материју фигуре – груба или фина, мека или тврда, глатка или неравна, лака или тешка… 


Кроз рад се крећите поступно – пођите од укупне форме, па лагано улазите у детаље (од главних пропорција целог предмета према његовим појединостима). Савлађујте најпре величине и њихове односе, па онда облике. Најбоље ћете решити проблем кроз геометризацију и упрошћавање. Ослоните се на позната геометријска тела и слике и пронађите сличност задатог облика са њима.


За рад вам је потребна глина за вајање, која се може набавити у оближњим књижарама. Паковања глине су тежине 500 гр. и неопходно је имати макар један пакетић за рад. Уз глину, потребан је и алат за њено обликовање – ножићи, шпахтлице, вадилице, превасходно од глатког, обрађеног дрвета или пластике. Он се такође може наћи у књижарама у виду комплета за вајање, али напомињемо да та куповина није неопходна. 


Можете и од куће донети дрвене алатке, прављене и прилагођене за ову намену.
Желимо вам пуно успеха у раду!