Сваке године, од 16. до 22. септембра, одржава се Европска недеља мобилности. У оквиру Европске недеље мобилности, ЕУ инфо кутак Ниш (Информациони кутак Делегације Европске уније у Нишу) и Град Ниш у сарадњи са Уметничком школом Ниш као једну од активности обележавања организовали су осликавање мурала у Парку Чаир.

Имајући у виду овогодишњу тему Европске недеље мобилности „сачувајмо енергију” полазна основа идејног решења су алтернативни извори енергије.

Осликавање мурала „Ала је леп овај свет“, као и израда идејног решења поверена је Уметничкој школи. На идејном решењу радиле су професорке Милица Радовановић, Невена Стефановић и Ивана Савић, које су у синергији са ученицима дефинисале основе мурала, а то су: снага ветра, циклуси воде у природи, потенцијал плодне земље и приступачност воде, која је карактеристична за наше подручје.

Данијела Вучић, менаџерка ЕУ инфо кутка Ниш на данашњој промоцији мурала подсетила је да су сви догађаји и активности које се организују током Европске недеље мобилности имају циљ да се промишљају мере одрживе мобилности и одрживог саобраћаја у урбаним срединама.

„Пред локалне заједнице је остављена могућност да заједно са грађанима промишљају мере одрживе мобилности и да се кроз укључивање грађана мењају навике у у корист нашег здравља и боље животне средине. Идеја је да оваквом уметничком интервенцијом овај простор добије не само атрактивнији изглед већ и да има функцију“, додаје Вучић.

Маја Станковић, енергетска менаџерка Града Ниша је подвукла да Град Ниш другу годину за редом обележава читаву недељу урбане мобилности.

„Наша данашња заједничка активност је допринос професора и ученика Уметничке школе да се нашим суграђанима приближи овогодишња тема, а то је да се крећемо квалитетније и да штедимо енергију. Ове године је у Европској недељи урбане мобилности дат фокус на алтернативним видовима саобраћаја и наш фокус ће бити да наставимо са реконструкцијом и изградњом бициклистичких стаза како би бициклизам у Нишу подигли на један виши ниво“, закључила је Станковић.

За директорку Уметничке школе Ниш Ану Николић значајно је да ученици добију могућност да сазнају да је утицај на заједницу могућ и да је могуће послати поруку. То је добробит и за школу, рад ученика, али и за ширу заједницу. Николић наглашава да је „Уметничка школа специфична, њени ученици могу да граде визуелну комуникацију са средином и друштвом. Мурал је део њихове идеје, сами су радили истраживање теме, нашли су мотиве преко којих шаљу поруку широј заједници“.

Ученице Ана Дејановић и Катарина Јовановић поделиле су своја искуства осликавања мурала „Ала је леп овај свет“ у име око 30 колега и колегиница са којима су заједно сликале.

У идејном решењу постоје три главна мотива: ветрењача, кофица, бициклиста. Доминантан мотив који се налази на идејном решењу је мотив ветрењаче, као асоцијација на снагу ветра, уштеду енергије, али и утисак да потенцијал ветрењача није довољно искоришћен на нашем поднебљу. На цртежу је дат осврт на воду, са идејом очувања водних ресурса и доприноса воде, која је значајна за биљни биодиверзитет. У визуелном приказу појављује се и бициклиста као идеја усмерења на здраве стилове живота и смањење емисије штетних гасова.

Ивана Савић, професорка Уметничке школе потврдила је да се у раду са ученицима лако дошло до идеје и решења јер ученици већ имају развијену свест о окружењу. „Приказали смо изворе енергије који се можда не користе у нашој земљи и пробали смо да поруке буду питке за око и да постану јасне грађанима који нису упознати на овај начин са ликовном културом“, појашњава Савић.

Креативан и уметнички приступ теми саобраћаја и мобилности кроз мурал наставља да траје у простору највећег градског парка за све његове посетиоце.

На велико одушевљење свих присутних одржана је промоција мурала 21.9.2023.  Наши ученици су још једном показали моћ уметности и осликавањем мотива послали поруке широј заједници. 
 
Поносни смо на професоре и ученике Уметничке школе.