Институт за јавно здравље Ниш - Центар за промоцију здравља

Фридрих Ниче: Морамо сматрати изгубљеним сваки дан који нисмо плесали барем једном.

Марта Грахам: Плес је тајни језик душе.

Труди Шуп: Речи не могу пренети неизмеран осећај радости, љубави према животу, чар постојања који испуњавају особу која плеше.

Џеј Остин: Уживање у плесу је сигуран корак ка љубави.

Џеси Њубурн: Људи престају да плешу не зато што остаре, већ остаре јер престају да плешу.

Покрет је наш први облик комуникације, а плес јеодличан начин да поново комуницирамо на тај начин. Покретом можемо изразити оно, што често неможемо речима. 

Са правом се каже: Плес је песма у којој је сваки покрет реч.

Људи плешу кроз историју. Плес је одувек био деоритуала, славља и забаве. Разне културе користе покрет и плес у друштвеним дешавањима, како би сеуспоставио склад физичког, менталног и емотивног здравља.

УТИЦАЈ ПЛЕСА НА ФИЗИЧКО ЗДРАВЉЕ

Плес помаже побољшању наше издржљивости.

Плес сагорева калорије. Просечна особа сагори 300 до 800 калорија за сат времена плеса и то зависи од тежине, интензитета и стила плеса. Одређени облици игара могу скинути и до 10 калорија по
минуту.

Играње смањује ризик од кардиоваскуларних болести.

Слободно кретање тела повећава капацитет плућа, побољшава дисање и рад срца и тако даје боље резултате него било који други облик вежбања.

Плесање успорава настанак остеопорозе, чини да зглобови буду здравији и дугорочно спречава настанак артритиса.

Флексибилни зглобови и мишићи су важни да би се избегле свакодневне повреде костију и мишића, а плес доводи до повећања ове флексибилности и такође помаже у ублажавању болова у зглобовима и спречава укоченост која отежава бављење свакодневним активностима. Плес помаже у контроли липида, што доводи до смањења нивоа лошег холестерола. Балски плес, који укључује велики ментални и физички ангажман, најефикаснији је у снижавању нивоа холестерола. Дуготрајно бављење плесом може повољно утицати на убрзање
базалног метаболизма.

Играње подиже ниво ендорфина који подстиче позитивно расположење. То је здрав и природан начин борбе против депресије и анксиозности.

Учење плесних корака је одличан начин да се повећа концентрација. Плес је у стању да повећа памћење и олакша присећање одређених информација. Ментална активност током учења плесних корака помажу да се изграде брже реакције.

Плес је невероватан антистресор. Он опушта тело и поправља расположење. Краткорочно побољшање расположења током плеса може се пренети у друге области живота.

Плес доноси радост и задовољство, а тиме побољшава емоционално и ментално здравље. Плес служи и као начин изражавања емоција и повећава осећај аутентичности, што смањује унутрашњу напетост и повољно делује на расположење.

Координисање покрета и ритма, кретање с плесним партнерима и доношење одлука током плесне импровизације, захтева ангажман целог мозга и тиме вежба његове различите делове.

Учење нових покрета и кореографија чува наше памћење. Осећај припадања плесној групи смањује усамљеност. Заједништво које развијамо током заједничких тренинга и наступа може благотворно да делује на ментално здравље кроз пружање и давање социјалне подршке.

Наш мозак се мења током целог живота, на темељу нашег искуства, учења, знања и вештина. То се назива пластичност мозга, а с годинама и старењем, то је својство све мање изражено. Показало се како плес повољно утиче на пластичност мозга.

Врло је важно да у животу направимо простор за смех, забаву и креативност.
Плес је изврсна активност за забаву и изражавање креативности. Ако плешемо у пару или друштву, ту је и фактор дружења и стварања заједничких успомена. Све наведено повољно делује на ментално здравље, посебно на самопоштовање, самопоуздање, осећај припадања, а и на превенцију стреса.

Плес побољшава држање, равнотежу и координацију. Подстиче нас да пазимо на држање тела, јер у плесу леђа морају увек да буду права, што буди свест о томе како ходамо.

Плес подстиче креативност, јер се свако може изразити кроз сопствену импровизацију.

Плес подстиче на дружење и развија осећај припадања.

Играње доприноси већем самопоуздању. Савладавање нових корака представља уживање, а истовремено је доказ да можемо да овладамо ситуацијом.

Покрети тела сматрају се и једним видом медитације. Кроз плес можемо да упознамо своје тело на другачији начин.

Плес помаже да старимо достојанствено, што улива снагу и углед у представљању сваког нашег покрета.

Плес нуди простор за истраживање, откривање и развој инстинкта за
покрет.

Плес омогућава да искажете своје мисли и осећања, али и да разумете
мисли и осећања других.

Плес обогаћује учење, буди осећај за лепо, даје ново значење
покрету и облику.

Плес узрокује да мозак ослобађа неуротрансмитере који подстичу раст нових неурона и нових ћелијских веза у мозгу, буквално чинећи умове гипкијим. Плес може помоћи у одржавању или побољшању здравља беле мождане масе (бела маса је скуп можданих ћелија које учествују у преносу информација између различитих подручја мозга па тако активно утичу на учење и друге функције).

Код особа старијих од 75 година често плесање за 76% смањује ризик од деменције (читање смањује овај ризик за 35%, решавање укрштених речи за 47%, а бициклизам и пливање за 0%).

Код тинејџерки које су имале бол у врату и леђима, стрес, депресију и анксиозност, плес је довео до знатног побољшања симптома и расположења у односу на девојке
које које нису похађале часове плеса.

Терапија плесом успешно побољшава емоционалну, физичку, конгнитивну и социјалну интеграцију.

Једна студија је показала да су људи са срчаним обољењима који су плесали само 20 минута три пута недељно, уочили побољшање срчаног рада знатно више од оних који су се држали традиционалних кардио вежби.

Плесање аргентинског танга унапређује моторичке способности и држање болесника с Паркинсоновом болешћу. Мишићни напор и брзина дисања током плеса једнаки су мишићним напорима и брзини дисања бициклиста или пливача на 800 метара.