САВЕТИ ШКОЛСКОГ ПСИХОЛОГА УЧЕНИЦИМА И РОДИТЕЉИМА

Драги ученици, поштовани родитељи,

Како смо се нашли у пероду коме се нисмо надали и не знамо шта носи, треба очувати здрав дух, навике и ментално здравље. Шта можете урадити по савету психолога:

– НАПРАВИТЕ ЛИСТУ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ТРЕБА ИСПУНИТИ: поред школских / пословних обавеза у којима проводите део дана, позабавите се и рутинским активностима (направите ред у кући, средите простор у коме боравите, припремајте омиљену храну, урадите оне ствари које сте месецима одлагали, разговарајте са укућанима…).

– ВРЕМЕ КОЈЕ ЈЕ САМО ЗА ВАС: испуните део дана активностима у којима уживате, а до сада то нисте могли због обавеза – читајте књиге, гледајте филмове и омиљене серије, пустите омиљену музику, пратите садржаје на интернету који су вам од значаја у вашим интересовањима, уживајте у креативним стварима, нпр. научите оригами вештину или израду неких других креативних ствари, научите плес који вам се одувек свиђао…

– ОСМИСЛИТЕ ХОБИ – цртајте, сликајте, пишите песме… Можда сте размишљали да засадите омиљено цвеће, украсно или зачинско биље у делу своје терасе или дворишта? Сада је време да то учините и посмате како расте и напредује. Можда у себи откријете скривене таленте, опробајте се!

– ОСТАНИТЕ У КОНТАКТУ СА СВОЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА И СВОЈИМ БЛИЖЊИМА – контактирајте их телефоном или путем друштвених мрежа, питајте како се осећају и поделите своје емоције са њима, испричајте им неку занимљивост и СМЕЈТЕ СЕ ШТО ВИШЕ!!!

– У ЗДРАВОМ ТЕЛУ, ЗДРАВ ДУХ!!! – поред припреме здраве хране коју сте, можда, занемарили, ВЕЖБАЈТЕ! На интернету можете наћи вежбе погодне за кућне услове. Следите и садржаје које вам прослеђују ваши наставници физичког васпитања.

– БУДИТЕ У ТОКУ – ИНФОРМИШИТЕ СЕ: пратите информације званичних медија, и то само једном или два пута дневно. Продискутујте и са укућанима о дешавањима, поделите са њима своја запажања и емоције.

– ОСТАНИТЕ ОПТИМИСТИ!!! – проћи ће и ово.

Министарство просвете упућује на СОС телефонску линију 0800-200-201 која је намењена за потребе помоћи и подршке, оснаживања у превазилажењу проблема, стреса и анксиозности у условима ванредног стања и епидемије сваког радног дана у периоду од 9 до 14 часова.

Обавештавамо вас да се можете обратити и школском психологу уколико је потребна подршка у области саветодавног рада или савета у превенцији и умањењу стреса у ситуацији ванредног стања.

Мејл путем ког се можете обратити школском психологу, у периоду од 8 до 14 часова:

psihologumetnickanis@gmail.com

#ОстаниКодКуће и остајмо здраво!