Ликовна колонија у Сићеву је најстарија уметничка колонија на Балкану. Основана је 1905. године на идеју и уз велико залагање српске сликарке Надежде Петровић. Ове године је у периоду од 11. до 19. јуна реализована Омладинска ликовна колонија, у организацији Кола српских сестара. Колонију је отворила Љиљана Стојановић, председница Кола српских сестара.

Млади уметници, ученици Уметничке школе, и ове године су били ангажовани. Ученицe III г – Катарина Ивковић и Марија Татић, и ученици III лт – Андрија Гогић, Давид Живић, Алекса Стошић, Александра Милутиновић, Јелена Маликов, Катарина Милосављевић, Тамара Костић и Мартина Момчиловић награђени су учешћем на овој колонији због ангажовања у школској секцији за цртање, сликање и вајање. Они су се за секцију пријавили добровољно, а мотивацију за рад пронашли су у пружању подршке осмацима, упознавши их тако са радом Уметничке школе, цртањем, сликањем, као и општом атмосфером у школи. За ученике ова колонија представља искуство у уметничкој пракси и вршњачкој едукацији, али и једно лепо дружење уз сликање и песму. Две од три слике, које су урадили, поклонили су Колу српских сестара и наменили хуманитарној аукцији.

Ана Николић, директорка Уметничке школе, обилазила је са професорима колонију, узела активно учешће у организацији и пружила подршку Колу српских сестара и ученицима.

На затварању се гостима и учесницима поново обратила Љиљана Стојановић, а затим је организована аукција радова. Прикупљени новац уплаћен је Специјалној школи Царица Јелена.