Међу скоро 400 радова пристиглих на конкурс “Европски дневник” најбољи је био видео “Загађење”, који су осмислиле и снимиле ученице нишке Уметничке школе – Сара и Маја Младеновић, Милица Бојанић и Ања Илић, уз менторство професора Бориса Кандолфа. Ово је видео о екологији у коме су сви предмети направљени од рециклираног материјала, сем фигура људи који су од пластелина.

Радови који су пристизали на конкурс Делегације Европске уније у Србији били су литерарни, ликовни, фото и мултимедијални и из неколико области. Нишлијке су се одлучиле за екологију.

У овом видеу, осим што смо приказале последице загађења и опасност коју изазива, хтеле смо, такође, да покажемо колико су образовање и заинтересованост о екологији битни још од малих ногу. Материјали које смо користиле за прављење објеката (кућа, столови, столице, позадина, возила) јесу рециклирани предмети (картони, папири, кутије), осим фигура људи које су направљене од пластелина – рекле су ученице.

Девојчице су, са осталим награђеним тимовима, отишле на седмодневно путовање кроз Хрватску, Италију и Словенију. Утисци су им веома позитивни, а као најпозитивније истичу учење о Словенији и њеном начину заштите животне средине, упознавање нових људи, а посебан утисак на њих је оставио Универзитет у Падови.

Иначе, теме које су обрађивали ђаци биле су “ЕУ и ја”, “ЕУ и Србија”, “Чувајмо нашу животну средину”, “Здрави стилови живота”, “Активно грађанство” и “Превенција насиља”. Њихов циљ био је, кажу у Уметничкој школи, да средњошколцима приближе Европску унију, њене институције, процес придруживања, могућности које пружа, али и актуелне теме које се тичу заштите човекове околине, друштва у којем живе, те права младих.

Сара Младеновић IIIлт
Маја Младеновић Iлт
Милица Бојанић Iлт
Ања Илић Iлт

Ментор је професор Борис Кандолф

Ученицама је награду уручила, заменик шефа ЕУ делегације Матеја Норчић Штамдар.