Заједничком изложбом “Мостови који нас повезују”, која је отворена 17. октобра, нишка Уметничка школа добила је побратимску уметничку школу “Волта” у  италијанском граду Павији. Ова сарадња ће, по речима директорке нишке школе Оливере Мићуновић, отворити могућности за повезивање како ученика, тако и професора ова два града.

Повезивање двеју школа иницирало је италијанско друштво Данте Алигијери /ориг. Dante Alighieri / које је основала Нишлијка Славица Митић Паолило/ ориг.Paolillo / са жељом да помогне зближавање две државе и два народа, пре свега у сфери културе. Будући да оба града имају и реку и много мостова, а мостови су симболи спајања, не само обала, већ пре свега људи, идеја је била да управо они буду почетак зближавања Ниша и Павије. 

“Истог дана, 17. октобра, отворили смо изложбе, свако у свом граду. Наша изложба ће у школи трајати до краја децембра. За свечано отварање Италијани  су се и сликали на једном од њихових мостова, тако да су у нашем случају спојили и две лепе школе. Ово је, наравно, само почетак, а у координацији на овом пројекту учествовало је пет професорки наше школе заједно са својим ученицима: Оливера Станковић Петровић, Ана Вукадиновић, Данијела Давидовић, Драгана Николић и Ивана Станковић са неколико графика. Теме су, осим мостова, биле и нишке културне знаменитости, архитектура, историјски споменици. Било је и фотографија, графика, различитих формата”, казала је директорка Оливера Мићуновић.

Она додаје да Уметничка школа “Волта” из Павије има намеру да аплицира пројектом код Темпус фондације, како би се сарадња са нишком школом  наставила и у будућности.

“Препознали су да наша сарадња има велике потенцијале и да се она може одвијати на више нивоа. Искуства могу размењивати и ученици и професори. Следећи корак је да нађемо децу која би примила ученике из Павије, па да онда дође и до узвратне посете”, закључила је Мићуновић.

Иначе, Павија је град у северној Италији и средиште је истоименог округа у оквиру италијанске покрајине Ломбардија, а најпознатији је као историјска престоница средњовековне лангобардске државе. Павија се налази свега 40 км јужно од Милана, у средишњем делу Падске низије. Град се развио на северној обали реке Тицино, свега пар километара од њеног ушћа у већу реку По. Стога се може рећи да је Павија одувек била речна лука града Милана. Налази се у равничарском крају, познатом по веома развијеној пољопривреди (вино, пиринач, житарице и млечни производи). Има око 70 хиљада становника, већином Италијана.