Добра пракса Уметничке школе да се награђују ученици који својим радовима освајају награде на домаћим и међународним конкурсима и немају изостанке са наставе, настављена је и ове године. Четрдесетдеветоро ученика награђено је 23. маја једнодневном екскурзијом у Београду, током које су посетили Музеј савремене ликовне уметности на Ушћу и Београдски музеј ликовне и примењене уметности. Такође, ученици су имали прилику да уживају и у представи “Академије 28”, која је недавно имала премијерно извођење, “Боје штека”.

Наградна путовања за најбоље ученике почела су да се организују 2008. године, на предлог директорке Уметничке школе, Оливере Мићуновић, а ову праксу не примењује ни једна средња школа у Нишу.

За ових десет година су најбољи ученици и професори школе обилазили не само престоницу, него и друге важне локалитете у Србији, као признање и награду за свој вредан рад и труд, као и награду за одговоран однос према школи, учењу и редовном долажењу на наставу. Тако имамо ученице које од првог разреда нису имале ни један изостанак”, истакла је директорка Мићуновић.

Преко педесет награда су у 2017/2018 години донели школи талентовани ученици. Награђивани су у Пољској, Литванији, Мађарској, Словачкој, Чешкој,  Македонији, па чак и у Египту. Успешни су били и на домаћим ликовним конкурсима у Суботици, Београду и Панчеву, неки имају и више од једне награде, што значи да је њихов таленат и, пре свега, вредан рад, препознат широм света.

 

Ученици Уметничке школе у посети Музеју савремене ликовне уметности на Ушћу

Сви најбољи,  представили су се већ на путу за Београд, у аутобусу, како би  још једном добили заслужене аплаузе за свој предан рад, како од својих вршњака, тако и присутних професора. Водитељка овог малог “програма” била је председница ђачког парламента, Ана.

Затим је уследила посета Музеју савремене ликовне уметности у Београду на Ушћу, који је после десет година, поново отворен прошле, 2017. године. Ученике је кроз пет нивоа  здања које чува историју уметности дужу од једног века, провела кустос музеја, упознајући их са уметницима и делима која су стварали, као и са историјским и друштвеним тренутком у коме су настала.

Ученици школе били су сагласни да је њихову пажњу највише заокупио први од пет нивоа, где се налазе дела Надежде Петровић, Саве Шумановића, Петра Коњовића и других великих уметника који су стварали с краја 19. и током 20. века.

Зграда Музеја на Ушћу је иначе наменски саграђена 1965. године и спада у оне грађевине које су направљене “за вечност”.

Велико интересoвање за уметничка дела ученици су показали и у Београдском музеју ликовних и примењених уметности који се налази у Ресавској улици број 40 . Тамо се могла видети поставка професорских радова свих смерова Факултета примењене уметности, а поводом 70 година од његовог оснивања.

Крај овог једнодневног упознавања са уметношћу, био је у Немањиној 28, тачније алтернативној сцени “Академија 28”, са којом нишка Уметничка школа има дугогодишњу успешну сарадњу. На репертоару позоришта била је представа “Боје штека”, за коју је текст написао Нишлија, познати глумац и драмски писац, Мирољуб Рики Недовић.

Ова урнебесна комедија о тројици аутсајдера, неприлагођених у времену транзиције, либералног капитализма и систему који не функционише, одушевила је и ученике и професоре.

У представи играју тројица младих глумаца; Беки, шифровано име Црвени, чији лик тумачи глумац Петар Стругар, Трле, шифровано име Плави, у извођењу младог Уроша Јовичића и Црле- Жути, кога тумачи Ђорђе Стојковић.

Ову хит комедију су ученици могли да виде пре свих Нишлија јер, како су глумци казали, у Ниш долазе на премијерно извођење тек на јесен. Иначе, “Боје штека” су премијерно приказане 23. јануара.

Традиционално, уследило је сликање са глумцима.

Одавно сам запазио да успешни људи ретко седе и чекају да им се ствари дешавају. Они изађу и десе се стварима”, рекао је давно Леонардо да Винчи. 

Уз таленат који имате, радите марљиво и успех, као и награде, неће изостати, порука је свих професора Уметничке школе.