Награда „Момчило Митић“ је установљена 1994. године у спомен и част рано преминулом Момчилу Митићу (1943, Горња Топоница – 1994, Ниш), изузетном и више пута награђиваном сликару, ликовном педагогу и дугогодишњем професору Уметничке школе.

Момчило Митић је јединственим ликовним језиком заузео посебно место у савременом ликовном животу града Ниша и наше земље. Кроз четири фазе у свом стваралаштву (Зора у атељеу, Пасторале, Крошње и сенке, Простори тишине) показивао је широки спектар интересовања за различите технике и сликарске поступке (комбинована техника, туш, пастел, гваш). 

Пратећи савремене европске уметничке токове, у свом опусу је од мозаика и таписерија, које је радио за време студирања, показивао интересовање за деперсонализовану женску фигуру, што ће временом постати његов заштитни знак, као и за природу, која транспоновањем на сликама и цртежима постаје све ближа апстракцији и уметности која тежи чистој естетици.

Награда „Момчило Митић“ се сваке године додељује на сликарском одсеку за најбољи матурски рад, који се ликовном поетиком и уметничком визијом издваја од радова осталих вршњака. Самим тим, награђени матурски рад треба да сведочи о изузетном таленту, иновативном приступу ученика и спремношћу за даљу надградњу.

Добитници овог признања данас су већ значајни и активни ликовни ствараоци, стипендисти престижних уметничких факултета у земљи и иностранству и успешни ликовни педагози